Călător în lumea vinului

Pasiune, poveste șoptită și drag de frumos. Așa s-au combinat aromele pentru a da naștere uneia dintre cele mai interesante călătorii în lumea vinului.

Povestea începe din copilărie, în perioada când petreceam alături de bunicii mei vacanțele la țară și luam parte la toate lucrările agricole, moment în care am avut bucuria să văd și să simt dragul pentru vie. Părinții mei au plantat viță de vie și împreună cu ei am înțeles tot procesul, ajungând să mă îndrăgostesc de toată grija și sentimentul pe care îl aveam împreună legat de acest concept. Descoperind ușor-ușor vinul, acesta a fost nelipsit de la mesele din familie, tradiție pe care am păstrat-o și care ne-a adus mai aproape de fiecare dată. Dragostea familiei mele pentru aceste momente m-a apropiat de lumea vinului, dorindu-mi de atunci să descoper și să gust mai mult din lumea aceasta.

Așa a început procesul meu de maturizare în această călătorie, când la vârsta de 25 de ani, curiozitatea și dragostea pentru frumos m-au împins să descopăr mai multe despre aromele din paharul de vin. Am început să gust și să fac diferența dintre un vin rose și un vin roșu, dintre un spumant și un vin alb linistit. M-am jucat și îndrăgostit tot mai tare de această lume, căreia simțeam că îi aparțin. De atunci, am fost mai conștient ce savoare are vinul din pahar.

Impins de această curiozitate am decis să-mi urmez pasiunea și am început cu primul curs de vin la Wine&Spirit Education Trusl, unde am obținut certificate Level 2 în soiuri internațional. Am călătorit în multe  țări din Europa, unde am vizitat cramele din Italia, Croația, Elveția, Franța, Republica Moldova, România și am înțeles mai bine ce presupune această cultură a vinului, cum se consumă  și ce o face unică în viziunea mea.

Poate sunt un visător, dar cu siguranță sunt un călător în această lume, iar tot ceea ce vreau să fac este să îi aduc mai aproape pe oameni de mâncărurile si băuturile locale. Am văzut oameni îndrăgostiți de culturile lor și îmi doresc să aduc această perspectivă și la noi în România și Bacău, motiv pentru care în cea mai mare parte promovez vinurile românești.

Din dorința de a transmite la cât mai mulți oameni această viziune, am deschis un magazin de vinuri la mine în oraș. În 2019 am început proiectul, iar pe 13 septembrie 2021 am sărbătorit deschiderea magazinului de vinuri, The Wineroom, la mine în oraș. Am fost prin multe magazine de vinuri în călătoriile mele și întotdeauna mi-am dorit un magazin în orașul meu natal. Prin intermediul magazinului comercializam vinuri de la producători mici, locali, dar nu i-am neglijat nici pe producătorii mari, consacrați.

Visul e mare și îmi doresc ca viziunea mea să ajungă la cât mai mulți iubitori de vinuri și cei care nu au gustat încă din asta, să se îndrăgostească de aromele românești și să ne bucurăm de povești frumoase savurate lângă un pahar de vin bun.

Festivalul de vinuri în Bacău e următorul proiect de suflet, prin care îmi doresc să adun pasionații de vinuri să își delecteze simțurile cu vinuri din toate podgoriile României. Vreau să descoperim împreună aromele românești și să ne bucurăm de povești interesante.

Vinul se gustă cu ceilalți și poveștile se scriu împreună.

Hai cu noi în această călătorie în care să ne bucurăm de o viață savurată și trăită frumos.

Emilian Ioja